14. nov OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA

Povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa u hercegnovskom Domu zdravlja i zdrastvenoj stanici u Bijeloj organizovana je akcija mjerenja nivoa šećera u krvi, na koju se odazvalo preko 30 sugrađana.

Dr Marija Stanišić,  koja je danas zainteresovane građane savjetovala o prevenciji i borbi protiv dijabetesa, je kazala da su zadovoljni odzivom građana i dodala sa su svakog dana, a ne samo danas otvoreni za sve sugrađene:

-Drago mi je što su se naši sugrađani odazvali na našu akciju. Mi smo im pored kontrole govorili i o faktorima rizika, kao i prevenciji, ali i načinima života sa dijabetesom. Pozivam sve naše sugrađane da nam ne dolaze samo 14. novembra, već smo svakog dana tu za njih, da urade nešto za sebe i svoje zdravlje, kazala je dr Stanišić.

U Crnoj Gori ima oko 35.000 registrovanih osoba sa dijabetesom, a smatra se da oko 22.000 ne zna da živi sa ovom bolešću. Dr Stanišić je podjetila da u okviru Doma zdravlja već dugi niz godina radi Savjetovalište za dijabetes i da se trude svakog mjesca da odziv na predavanjima bude što veći:

-Sugrađani često misle da ako nemaju dijabetes ne trebaju da dolaze na predavanja koje organizujemo. Mi  upravo apelujemo da ljudi koji su u povećanom riziku da dobiju šećernu bolest, da ako imaju u porodici nekoga ko je obolio dolaze na predavanja jer samo znanje o dijabetesu povećava mogućnost da ga što duže godina našeg života držimo pod kontrolom i da kvalitet života bude na zavidnom nivou. Na predavanjima prenesemo priče iz prakse i cilj nam je da pristup predavanjima i svakome ko dođe bude jednostavan, razumljiv i prihvatljiv, jer se samo na taj način možemo motivisati ljude da dođu ponovo. Veće zanje o  bolesti znači odlaganje komplikacija, bolju kontrolu i bolji kvalitet života, navela je dr Stanišić.

Dijabetes je ogroman, rastući javnozdravstveni problem u svijetu, Prema procjenama očekuje se da će do 2040.godine svaka deseta odrasla osoba živjeti sa dijabetesom. Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, organizuje se kako bi se skrenula pažnja javnosti na mogućnost primarne prevencije ove bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posljedica.

 

 

Nema komentara

Napiši komentar